Pravila tenisa

Pravila tenisa

Pravila tenisa vezana za teniski teren

Pravila tenisa jasno definiraju kako mora izgledati teren na kojem se odvija teniski meč. Teniski teren za pojedinačne mečeve mora biti dug 23. 77m i širok 8. 23 metra, dok za meč parova mora biti širok 10. 97 m. Teniski teren mora biti podijeljen mrežom, visine 1. 07 m, na dva jednaka dijela. Mreža na svom središnjem dijelu mora biti niža od ostalih dijelova.

Visina na središnjem dijelu mora biti 0. 914 m. Također, teniski teren je omeđen sa sve četiri strane linijama. Linije na krajevima terena se nazivaju „baselines“, a linije sa strane se nazivaju „sidelines“. Dvije linije moraju biti povučene između bočnih linija. Na svakoj strani terena područje između servisne linije i mreže mora biti podijeljeno na dva jednaka dijela.

Pravila tenisa također definiraju i materijal od kojeg se teniski teren može napraviti. Tri najčešće podloge od kojih se radi teniski teren su: zemlja, beton i trava. Zemljane terene karakterizira sporija igra sa više izmjena, dok su betonski i travnati tereni mnogo brži.

Pravila tenisa vezana za teniski meč

Pravila tenisa jasno definiraju i sam teniski meč, tj. definiraju tko smije igrati tenis, kako se boduju osvojeni poeni, pravila ponašanja na terenu itd. Profesionalni tenis je podijeljen na muški i ženski i na pojedinačni i na tenis parova. Samo u slučaju tenisa u parova postoji mogućnost da muško igra protiv žene i to konkretno u mješovitim parovima.

Kako bi netko bio pobjednik u teniskom meču, mora osvojiti više setova od svojeg protivnika. Naime, većina teniski turnira se igra na dva dobivena seta, dok se grand slamovi i Davis cup igraju na tri dobivena seta. Set se igra na šest dobivenih gemova. Minimalna razlika u gemovima u jednom setu mora biti dva, kako bi netko dobio taj set. Ukoliko rezultat u setu bude 6: 6, onda se igra tai break na sedam dobivenih poena.

Igrač koji prvi osvoji sedam poena dobiva set. I u tai breaku razlika u poenima mora biti dva. Ukoliko i u tai breaku rezultat bude 6: 6, igra se sve dok jedan od igrača ne ostvari dvostruku prednost. Kako je i spomenuto, pravila tenisa definiraju i ponašanje na terenu. To se odnosi na to da igrači ne smiju pričati tijekom izmjene, ne smiju gađati lopticom osobe na terenu i ne smiju neprimjereno razgovarati sa sucem meča.

Pravila tenisa vezana za suce

Pravila tenisa također definiraju i ulogu sudaca u teniskom meču. Na samom teniskom meču postoje glavni sudac i linijski suci. Glavni sudac je zadužen za praćenje i bilježenje rezultata, dok linijski suci kontroliraju da li je teniska loptica prešla granice terena. Glavni sudac također kontrolira da li je loptica prešla granice terena.

Linijski suci pokretom ruke pokazuju glavnom sucu da li je loptica izašla izvan terena ili nije. Dizanjem ruke u zrak signalizira se to da je loptica izašla, a ako se ruka spusti onda se signalizira da je loptica unutar terena. Ukoliko se igrač ne slaže sa odlukom suca ima pravo na reviziju odluke i to uz pomoć usporene snimke.

Ako se ispostavi da je sudac bio u pravu, igrač gubi poen, a ako se ispostavi da je sudac pogriješio poen se može dodijeliti igraču koji je zatražio reviziju ili se poen može ponoviti. Pravila tenisa vezan za suce definiraju i to da na svakom teniskom meču mora postojati delegat koji kontrolira rad glavnog suca i rad linijski sudaca.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE

Stare igre iz prošlosti

Stare igre iz prošlosti

Ulice bile su mjesto za stare igre iz prošlosti ​​- unatoč činjenici da su mnoga djeca većinu svog vremena provodila u školama. Djeca bi dijelila igračke poput obruča, kuglica i skakaonica. Ostale igr

Kako se igra gumi gumi

Kako se igra gumi gumi

Sjećate se kako se igra gumi gumi otkad ste bili dijete? Sa samo dugačkim komadom elastike i nekoliko parova voljnih gležnjeva, elastika je bila vrhunska igra zabave. Još bolji su bili sjajni džinglov

Kako istegnuti vrat

Kako istegnuti vrat

Ako već imate bolove u vratu ili negdje drugdje, razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što započnete sa ovim savjetima kako istegnuti vrat. Kad se istegnete, osjetit ćete određenu napetost u vr

Kako ojačati noge

Kako ojačati noge

Pokušajte dodati vježbe kako ojačati noge u svoju rutinu treninga snage dva puta tjedno. Cilj bi vam trebao biti 10 do 15 ponavljanja po seriji i dva do tri seta po treningu. Budući da su mišići nogu