Kako postati nogometni sudac

Kako postati nogometni sudac

Kako postati nogometni sudac pravila

Istovremeno volite pravdu i nogometnu igru te ste zbog toga odlučili postati nogometni sudac? Želite saznati kako postati nogometni sudac? Ukoliko je vaš odgovor da, onda ste na pravom mjestu jer će vam ovaj tekst otkriti sve o tome kako postati nogometni sudac. HNS, kao krovna nogometna organizacija je donijela niza pravila i odredbi kako netko može postati sudac.

Naime, odredili su da osoba koja želi postati nogometni sudac mora položiti ispit za to. Ispitu za nogometnog suca mogu pristupiti osobe ne mlađe od 16 godina i ne starije od 35 godina. Ukoliko je osoba mlađa od 18 godina i položi ispit, svoju dužnost nogometnog suca će moći početi obavljati tek kad napuni 18 godina.

Navedena pravila i odredbe također definiraju koje osobe nemaju prava polagati ispit za nogometnog suca i to je detaljnije opisano u pravilniku HNS koji se odnosi na nogometne suce. Osoba koja pristupa ispitu mora sa sobom donijeti i određene dokumente, a to su: domovnica, kratki životopis, liječničku potvrdu o zdravstvenom stanju i uvjerenje o tome da se ne vodi kazneni postupak. Sami ispit za nogometnog suca se sastoji od dva dijela, teorijskog i praktičnog.

Kako postati nogometni sudac i kako napredovati kroz sudačke kategorija

Zanima vas kako postati nogometni sudac i kako možete napredovat kroz sudačke kategorije, jednom kada postanete sudac? Onda svakako pročitajte ovaj tekst i saznajte kako postati nogometni sudac i kako napredovati u toj profesiji. Prije svega treba znati da se suci dijele u pet skupina i to su, redom od najniže do najviše: sudac pripravnik, sudac 4. skupine, sudac 3. skupine, sudac, 2. skupine i sudac 1. skupine.

Ono što najviše utječe na napredovanje pojedinog suca je njegovo kvalitetno suđenje i broj odrađenih seniorskih utakmica. Napredovati se može samo za jednu skupinu i isto tako se može nazadovati za jednu skupinu, sve ovisno kako sudac obavlja suđenje. Suci koji se nalaze u 4. skupini mogu suditi samo utakmice koje su pod nadležnosti Županijskih nogometnih saveza i 2 HNLŽ.

Kako bi sudac napredovao iz 4. u 3. skupinu mora minimalni 3 godine suditi utakmice pod nadležnosti ŽNS i da je sudio minimalni 40 utakmica seniorima. I za kraj je potrebno je pozitivno mišljenje komisije za napredovanje. Svako daljnje napredovanje je također definirano određenim uvjetima i oni se mogu pročitati unutar HNS pravilnika o sucima i suđenju.

Kako postati nogometni sudac na UEFA nogometnim natjecanjima

Želite znati kako postati nogometni sudac na UEFA nogometnim natjecanjima jednom kada postane etablirani sudac u domaćem nogometnom natjecanju? Kada pročitate ovaj tekst znati ćete kako postati nogometni sudac na UEFA nogometnim natjecanjima.

Za svaku sljedeću kalendarsku godinu KNS slaže listu sudaca, do za to predviđenog roka od strane UEFA-e, za koje smatra da mogu sudjelovati na UEFA nogometnim natjecanjima. Zatim tu listu potvrđuje i verificira HNS te ju šalje UEFA-i. Kako bi sudac imao šanse da ga se uvrsti na spomenutu listu mora zadovoljiti određene uvjete.

Ti uvjeti su: izvrsnost u suđenju, zdravstvena sposobnost, teorijsko znanje, znanje engleskog jezika. Sve ove provjere ne smiju biti starije od šest mjeseci i to u odnosu na rok kada se predložena lista dostavlja UEFA-i. Konačna lista odabranih sudaca koji će sljedeće godine suditi na UEFA nogometnim natjecanjima se slaže prema jasno određenim kriterijima koje propisuje sama UEFA. Ukoliko sudac bude izabran, taj izbor vrijedi samo za sljedeću godinu i svake godine se mora ponovno predložiti.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE

Stare igre iz prošlosti

Stare igre iz prošlosti

Ulice bile su mjesto za stare igre iz prošlosti ​​- unatoč činjenici da su mnoga djeca većinu svog vremena provodila u školama. Djeca bi dijelila igračke poput obruča, kuglica i skakaonica. Ostale igr

Kako se igra gumi gumi

Kako se igra gumi gumi

Sjećate se kako se igra gumi gumi otkad ste bili dijete? Sa samo dugačkim komadom elastike i nekoliko parova voljnih gležnjeva, elastika je bila vrhunska igra zabave. Još bolji su bili sjajni džinglov

Kako istegnuti vrat

Kako istegnuti vrat

Ako već imate bolove u vratu ili negdje drugdje, razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što započnete sa ovim savjetima kako istegnuti vrat. Kad se istegnete, osjetit ćete određenu napetost u vr

Kako ojačati noge

Kako ojačati noge

Pokušajte dodati vježbe kako ojačati noge u svoju rutinu treninga snage dva puta tjedno. Cilj bi vam trebao biti 10 do 15 ponavljanja po seriji i dva do tri seta po treningu. Budući da su mišići nogu