Kako je nastala košarka

Kako je nastala košarka

Kako je nastala košarka povijest

Da li ste znali da je zima razlog kako je nastala košarka? Davne 1891 godine kanadski liječnik James Naismith koji je radio na amreričkom sveučilištu Sprigfield dobio zadatak da smisli kako da mladi sveučilišni sportaši tokom zime održe kondiciju. Naziv košarka u originalu je basketball što znači spoj prevedeno koš i lopta.

Pravila igre je smislio doktor Naismith, a prvi koš nije imao rupu nego čvrsto dno i dio je postavljen na visini od 3, 05 metara visine. Sa takvim košem nakon svakog ubačaja lopta se morala vaditi van iz koša. Vrlo brzo se čvrsto dno zamijenilo mrežicom koja je osigurala prolaznost lopte kroz koš.

Zanimljivo je da kroz povijest košarka se igrala nogometnom loptom i bila je smeđe boje. Pedesetih godina prošlog stoljeća uvedena je narančasta boja lopte sa današnjim dimenzijama koje bolje odgovaraju aerodinamici tog sporta. Naračasta boja je uvedena zbog bolje uočljivosti boje s obzirom da je košarka timska igra u zatvorenom terenu na parketu koji je u većini slučaja također smeđe boje. Kako je nastala košarka tako je je i vrlo brzo postala popularna u sjeverno američkim državama.

Kako je nastala košarka razvoj timske igre

Kako je nastala košarka ona se svojim pravilima kroz vrijeme i mijenjala. Prvobitna pravila su bila da igra ne smije biti gruba i treba izbjegavati ozljede. Koš je prvobitno imao dno i nije imao rupu, što je bilo nepraktično.

Sam teren je u početku bio upola manji nego što je današnji i u svakom timu je bilo devet igrača. Današnji popularni dribling loptom nije bio dozvoljen, a niti je bio moguć s obzirom da se u početku igralo nogometnim loptama.

Prva službena utakmica u povijesti kako je nastala košarka bila je održana u siječnju 1892. godine između momčadi sveučilišta Stanforda i Berkeleya. Te iste godine osnovan je i prvi ženski košarkaški tim. Godine 1896. odigrana je prva košarkaška utakmica u kojem su sudjelovale žene i košarkašice Stanforda su pobijedile. Košarka se proširila jako brzo između mlađom populacijom i brojne utakmice između sveučilišta su se organizirale na brojnim susretima. Iz Amerike košarka se vrlo brzo proširila diljem svijeta i vrlo brzo postala popularna međunarodna igra.

Kako je nastala košarka, NBA i FIBA

Kako je nastala košarka i zahvaljujući svojoj popuplarnosti i vrlo brzom proširenju i izvan sjevernoameričkog kontinenta tridestih godina prošlog stoljeća nastala je potreba za službenim utvrđivanjem međunarodne organizacije. Cilj osnivanja međunarodne organizacije je da upravlja i regulira košarkaška natjecanja po cijelom svijetu.

Godine 1932. je u Genevi osnovana Međunarodna košarkaška federacija koju popularno zovemo i danas FIBA. Naziv FIBA je skraćenica od francuskog naziva organizacije Federation Internationale de Basketball. Košarkaški savezi ovih osam država su sudjelovale u osnivanju FIBA: Argentina, Švicarska, Rumunjska, Grčka, Čehoslovačka, Italija, Portugal i Latvija.

Ubrzo nakon toga već 1936. godine košarka je službeno postala sport uključen na olimpijskim igrama, a tek 1992. godine je dozvoljeno profesionalnim igračima da sudjeluju na olimpijskim igrama.

Kako je nastala košarka tako je nastala i NBA (skraćeno od National Basketball Association) 1946. godine. Cilj ovog saveza je bila organizacija natjecanja profesionalnim ekipama iz SAD-a i Kanade. Tokom godina ovaj savez je izrastao u ligu koja je svjetski poznata i najveća po popularnosti, zaradi igrača i svakako razini tehnike same košarke. Ženska liga je WNBA i sa radom je počela 1997. godine.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE

Stare igre iz prošlosti

Stare igre iz prošlosti

Ulice bile su mjesto za stare igre iz prošlosti ​​- unatoč činjenici da su mnoga djeca većinu svog vremena provodila u školama. Djeca bi dijelila igračke poput obruča, kuglica i skakaonica. Ostale igr

Kako se igra gumi gumi

Kako se igra gumi gumi

Sjećate se kako se igra gumi gumi otkad ste bili dijete? Sa samo dugačkim komadom elastike i nekoliko parova voljnih gležnjeva, elastika je bila vrhunska igra zabave. Još bolji su bili sjajni džinglov

Kako istegnuti vrat

Kako istegnuti vrat

Ako već imate bolove u vratu ili negdje drugdje, razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što započnete sa ovim savjetima kako istegnuti vrat. Kad se istegnete, osjetit ćete određenu napetost u vr

Kako ojačati noge

Kako ojačati noge

Pokušajte dodati vježbe kako ojačati noge u svoju rutinu treninga snage dva puta tjedno. Cilj bi vam trebao biti 10 do 15 ponavljanja po seriji i dva do tri seta po treningu. Budući da su mišići nogu