Kako vezati brod

Kako vezati brod

Osnovna pravila kako vezati brod

Kako vezati brod definitivno je jedna od najvažnijih vještina kada je upravljanje brodom u pitanju. Ovo se posebno odnosi na početnike, koji uglavnom upravljaju manjim brodicama koje je moguće iznajmiti na dnevnoj bazi u ljetnoj sezoni. More, morsko dno kao i ponašanje broda u moru relativno je nepoznat teren i treba biti jako oprezan kada želite vezati, tj. „parkirati“ brod. Nekoliko je načina kako vezati brod, bilo da se radi o vezanju broda uz obalu ili na pučini. Također veličina broda odredit će kojom ćete tehnikom i na koji način vezati svoj brod. Prije svega da bi pravilno vezali brod, brod i oprema moraju biti pripremljeni za vožnju, pristajanje i vezivanje. Provjerite da li imate potrebno uže, naučite sve poznate čvorove za vezanje i ako nemate na brod instalirajte kopče na koje ćete vezati brod. Preporučljivo je imati po tri kopče sa svake strane broda, kako bi ga što sigurnije i kvalitetnije mogli privezati.

Kako vezati brod u pristaništu

Nije svejedno gdje i na kojem mjestu želite vezati brod. O samom mjestu i ovisit će kako vezati brod na najbolji mogući način. Pristanište za brodove, prilagođeno je za vezanje, ali će vam za vezanje broda u pristaništu trebati nešto više opreme, nego što vam treba kada brod vežete na otvorenom ili na molu. Osnovne stvari smo već naveli, dakle svakako trebate imati instalirane po tri kopče sa svake strane broda i kvalitetno uže. Preporuka je imati dva komplete užadi na brodu, a svakako koristite najlonsko uže sa tri niti ili dvostruku pletenicu. Te vrste užadi će vam omogućiti najčvršću vezu sa obalom i pristaništem. Također jako važan dio opreme potrebne za vezanje broda u pristaništu su i odbojnici. U protivnom kako vezati brod u pristaništu? Odbojnici sprečavaju izravni udar broda i obale ili pristaništa, kao i daljnje udare kada jedno vežete brod. Samom pristaništu uvijek prilazite optimalnom brzinom.

Kako vezati brod za bovu ili sidrom

Pristanište je u principu kontrolirano mjesto i prilagođeno je za pristajanje brodova. Tamo imate i potrebne kopče, priključke i slična pomagala. Međutim sasvim drugačije je kako vezati brod kada ste na otvorenom, korištenjem sidra ili ako ne želite s brodom doći skroz do obale već ga vežete za bovu. Za vezanje broda za bovu trebat ćete dosta iskustva jer je more nemirno, pa i sama bova kao i vaš brod. Potrebno je proći određenu obuku za vezivanje broda za bovu. Ako niste iskusni u upravljanju i vezivanju broda, preskočite vezivanje za bovu. Sama tehnika kako vezati brod za bovu svodi se na potrebnu opremu i vještinu prilikom hvatanje bove, da li lasom ili kukom. Sa druge strane da bi privezali brod možete koristiti sidro. Sidro je uređaj koji je napravljen od metala, a služi za povezivanje broda i morskog dna, kako brod ne bi odnijela morska struja ili vjetar. Kako bilo, gdje god privezivali brod potrebno je savladati vještine, vrste čvorova i baratanje opremom za vezivanje. Neki od čvorova koje trebate znati prije nego isplovite su ribarski, cleat, clove hitch, bowline i muški čvor. Navedeni čvorovi su nužni kako bi se sigurno privezali.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE