Vjenčanje u crkvi

Vjenčanje u crkvi

Vjenčanje u crkvi, ima nešto kraljevsko u crkvenoj ceremoniji vjenčanja

Mnogo svile, cvijeća, tila i svijeća, raskošna i blještava vjenčanica, savršeno skrojeno mladoženjino odijelo, svečano okićena crkva, dotjerano i svečano obučeni članovi obitelji, prijateljii ostali svatovi, pomno probrana glazba, blicanje fotoaparata i kamera, sav taj sjaj i glamur pretvaraju mladence u princa i princezu, na jedan dan u životu, a crkvenoj ceremoniji vjenčanja daje nešto od kraljevskog ozračja. Vjenčanje u crkvi je uvijek ceremonija za pamćenje za sve prisutne, a mladencima dosanjani san. Noć u bijelom satenu započinje u okićenoj crkvi, sa svečanim ljubavnim zavjetima, razmjenom prstenja u znak potvrde “da, uzimam”. Vjenčanje u crkvi je potvrda ozbiljnosti i svečanosti svih datih obećanja mladog para koji kreće u zajednički život. Dobro je početi raskošno i lijepo, jer to je spektakl kojeg ćete se sjećati i u najtežim životnim trenucima. Na toj spektakularnoj proslavi ljubavi, dvoje ljudi uplovljava u bračnu luku uz potporu obitelji, ostale rodbine, prijatelja i šire društvene zajednice.

Vjenčanje u crkvi, vjerski razlozi za crkveni obred

Naravno, u kršćanskom svijetu postoje i vjesrski razlozi za obred vjenčanja u crkvi, jer je sakrament ženidbe jedan od sedam sakramenata ili sedam znakova ili stupnjeva duhovne zrelosti. Bit sakramenta ženidbe u crkvi je da mladenci međusobna obećanja daju pred Bogom i svijetom, da se jedno drugom obvežu pod Božjim blagoslovom. Vjenčanje u crkvi iz vjerskih razloga dodaje onu esencijalnu ozbiljnost tog čina, od samog ulaska mladenke u crkvu, njezine predaje iz ruku oca, brata ili nekog drugog člana obitelji u ruke mladoženje koji dostojanstveno čeka kod oltara, sam vjerski protokol vjenčanja, izabrani tekstovi i čitanja, prigodni govor svećenika koji vodi obred, sve to podiže čin vjenčanja visoko pod crkvene svodove i ganutljiv je za sve prisutne. Vjenčanje u crkvi je za praktične vjernike imperativ i ništa drugo ne dolazi u obzir. Poljubac mladenaca označava završetak obreda, izlazak iz crkve je praćen izabranom glazbom, zasipanje rižom mladenaca na crkvenim vratima se priziva plodnost u taj brak, a mladenka bacanjem buketa sugerira neku slijedeću nevjestu.

Vjenčanje u crkvi, puno pravila, dokumenta i ograničenja

Statistike kažu da unatoč kraljevskom glamuru crkvenih vjenčanja, broj takvih vjenčanja opada, a neki tvrde da se prepolovio. MOžda se to događa zbog puno pravila za crkveni brak, puno potrebnih dokumenata i puno ograničenja. Vjenčanje u crkvi je dopušteno samo krštenim osobama i ne samo krštenim, mladenci moraju imati svih šest prethodnih sakramenata, jer je ženidba sedmi sakrament, a mnogi ih nemaju iz raznoraznih razloga. Za mješovite brakove, potrebno je dopuštenje crkvenih vlasti za nekrštene osobe. Jedanput rastavljene osobe se ne mogu više vjenčati u crkvi. Puno je tu pravila i ograničenja koja mlade ljude navodi da sklope samo građanski brak. Vjenčanje u crkvi, pa ipak, uz civilna vjenčanja kod matičara, vjenčanja bogatih i slavnih na najluksuznijim destinacijama, crkvena vjenčanja, makar bila obavljena i u najsamotnijoj i najzabačenijoj kapelici na svijetu imaju jedan poseban, skoro mistični aspekt i ozbiljnost, kao da to vjenčanje doista i sam Bog odobrava i blagoslivlja.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE

Zatvorena vrata: Kad se ljubav ne otvara

Zatvorena vrata: Kad se ljubav ne otvara

Emocionalne barijere u partnerskim odnosima često su uzrok situacije koju slikovito opisujemo kao Zatvorena vrata: Kad se ljubav ne otvara. Komunikacijske zapreke, povrijeđeni osjećaji, izgubljeno pov