Upoznavanje usamljenih osoba

Upoznavanje usamljenih osoba

Upoznavanje usamljenih osoba i kako se riješiti usamljenosti

Ovako znanstvenici identificiraju usamljene majmune – ne traže majmuna koji samozadovoljno luta okolo; traže majmuna koji s oklijevanjem prilazi gomili pa se odmakne, napravi uvertiru kako bi dotjerao drugog, a zatim se bojažljivo odmakne.

Živimo kroz epidemiju samoće i potrebno nam je upoznavanje usamljenih osoba. Ono što neki nazivaju prvim britanskim ministrom za usamljenost: ministar sporta i civilnog društva predvodit će skupinu koja ima za cilj uhvatiti se u koštac s tim problemom. Jedno nedavno istraživanje pokazalo je da je više od devet milijuna odraslih osoba u Velikoj Britaniji uvijek ili često usamljeno. Studija Jo Coxove komisije za usamljenost pokazala je da se 35% muškaraca osjeća usamljeno barem jednom tjedno.

Znanstvenici sve više uče o šteti koju kronična usamljenost nanosi našem tijelu: štetna je po vas kao i pušenje 15 cigareta dnevno, opasna poput pretilosti i povećava vjerojatnost rane smrti za 26%. No ono o čemu ne čujemo puno je ono što se događa ljudima koji se oporave i ostvare upoznavanje usamljenih osoba. Je li usamljenost doživotna kazna ili je moguće da je neki probiju i izađu s druge strane?

Upoznavanje usamljenih osoba i kako primijetiti usamljenost na nekome

Prva dva tjedna u tom krevetu bila su blaženstvo, ali nije potrajalo. Ubrzo je postao izoliran, paranoičan i agorafobičan, nije mogao čak ni podignuti slušalicu kako bi rekao stanodavcu da mu je WC razbijen. Antidepresivi nisu pomogli, ali nakon 18 mjeseci dijagnosticiran mu je posttraumatski stresni poremećaj koji je posljedica boravka u čučnju, a tijek kognitivno-bihevioralne terapije omogućio mu je da napusti stan radi povremenog privremenog rada.

On je preživljavao, ali nije živio: dobro sam obavljao sve poslove, ali nisam imao šanse s ljudima. Bio sam u stanju blizu panike kad god sam morao razgovarati s drugima. Osjećao sam da sam izgubio kontakt sa svojim starim prijateljima, čak i onima koji su uvijek bili spas, jer su imali još toliko posla. Uspio sam sve svoje brige svesti na samo jedno: usamljenost. Osjećao sam se beznadno i pomirio sam se da ostatak života proživim na ovaj način. Ovoj osobi je očajnički potrebno upoznavanje usamljenih osoba.

No, nakon tri ili četiri godine posluživanja posjetitelja hladnim čajem i nedolaska na vjenčanja prijatelja, nešto se promijenilo. Pokušavao je postići jednu malu stvar svaki dan – čak i samo izaći iz kuće kako bi kupio pola litre mlijeka. Pročitao sam mnogo stranica za samopomoć na Internetu s kliznim metaforama, uspoređujući vaš život s drvetom, ali došlo je do trenutka kada sam samo rekao, pa, ja nisam drvo, i to nikome apsolutno ne koristi. Mislio je, uskoro će pozivnice prestati stizati, a jedini način na koji ću postati društvena osoba koja sam nekad bila je zapravo biti da i ostvariti upoznavanje usamljenih osoba na vrlo korisnoj stranici sugar daddy.

Kako ostvariti upoznavanje usamljenih osoba

Potrebno je donijeti odluku koja će promijeniti život i za upoznavanje usamljenih osoba: na sve bi rekao da. Bilo je užasno za početak, posebno vrtne zabave za rođendane njihove djece – pomislio bih, što ću učiniti? Pogledajte u kakvom sam stanju – ja sam socijalno nesposoban izrod. Bio sam prestravljen. Ali prisilio bih se da odem. Bio sam čudan tip koji je sjedio u kutu i ni s kim nije kontaktirao očima. No, ostao sam pri tome jer sam znao da se bez toga ništa neće promijeniti. Bio je to spor i bolan proces, ali svaki put je postajao sve lakši. Za par godina ponovno se osjetio čovjekom.

Da budem potpuno iskren, na samom početku sam mislio da sam ja u pravu, a on u krivu. Zatim su razgovarali i počeli vidjeti jedno drugo gledište. Villegas je shvatio da imaju potpuno različita očekivanja: navikla je često tijekom dana komunicirati s obitelji, prijateljima i bivšim partnerima, dok on nije. Nema ispravnih ili pogrešnih komunikacijskih očekivanja, pa nam je prvi korak bio pronaći zajednički jezik. Koliko sam često očekivao razgovor? Kako bi se to dogodilo? Tko bi to pokrenuo?

Ono što je kasnije uslijedilo bilo je puno pokušaja, prilagođavanja i učenja kako se poštuje različita stajališta. Naučio je s njom podijeliti svoje probleme umjesto da ih stavi u boce; naučila mu je dati prostora; dogovorili su se da će se međusobno prijaviti na kraju svakog dana kako bi razgovarali o tome kako se osjećaju. To je najbitnije kada se bavite stvarima kao što je upoznavanje usamljenih osoba.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE

Zatvorena vrata: Kad se ljubav ne otvara

Zatvorena vrata: Kad se ljubav ne otvara

Emocionalne barijere u partnerskim odnosima često su uzrok situacije koju slikovito opisujemo kao Zatvorena vrata: Kad se ljubav ne otvara. Komunikacijske zapreke, povrijeđeni osjećaji, izgubljeno pov