Što uzrokuje inflaciju u 2022

Što uzrokuje inflaciju u 2022

Zatražite kreditKoji iznos trebate?

50 € (376,73 kn) 4000 € (30138 kn)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Sutra 25.09.2023 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € (3.013,8 kn) na maksimalan rok do 30 dana!

Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 € (7.534,5 kn) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.017,10 € (7.663,33 kn), uz EKS 7,13%, iznos Premije 17,10 € (128,09 kn) te iznos mjesečne rate 203,42 € (1.532,67 kn) (5 rata). Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,15%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Što je inflacija i kako ona nastaje?

Inflacija se može opisati kao povećanje općih razina cijena usluga i robe. Naglasak se stavlja na opće povećanje cijena, ne na povećanje cijena određenih artikala. Posljedično, inflacija će dovesti do pada kupovne moći građana – u primjeru, danas za 15 eura možemo kupiti manje robe ili usluga neko prije godinu dana ili par mjeseci. Kako dolazi do inflacije? Smanjenje kupovne moći utječe na domaću valutu i tako će potrošači trebati više novaca kako bi mogli kupiti određena dobra ili usluge.

Navedeno stanje se može opisati kao posljedice neravnoteže koja se događa između proizvodnje te potražnje, dolazi do toga da je potražnja veća a proizvodnja/ponuda manja i tada nastaje porast cijena. Ovdje dolazi do smanjenja vrijednosti novca i do manje konzumacije. Gledamo li to iz ekonomske perspektive, riječ je o ključnoj pojavi u svijetu gospodarstva. Kako bi razumjeli inflaciju moramo znati vrijednost novca i moramo znati što određuje cijenu. Svaki proizvod ili usluga će imati svoju cijenu, ona je izražena u obliku novca. Sama cijena će se s vremenom mijenjati i tako će nastati promjena u ponudi te potražnji.

Zašto se inflacija pojavila u 2022?

Uzroke porasta inflacije pronalazimo u otvaranju ponovnog gospodarstva nakon pandemije. Ponovno otvaranje gospodarstva je utjecalo na povećanje energenata na globalnom tržištu. Sredina 2020 godine je bila obilježena i porastom cijena drugih sirovina poput metala, drva, uljarica i žitarica. I sami smo svjedoci kako se cijene gorive kontinuirano dižu, a ono može utjecati na sav svjetski promet. Inflacija se u 2022 godini povećala radi nekoliko faktora: Došlo je do povećane uvezene inflacije, točnije, došlo je do porasta cijene na sirovine i industrijske proizvode na globalnom tržištu.

Došlo je do oporavka domaće potrošnje, što je uvelike potaknulo proizvođače te trgovce da porast troškova prenesu na kupce. Došlo je do rara u Ukrajini koji je doveo do velikom poremećaja u lancu opskrbe i uvelike pridonio energetskoj krizi. Inflacija je nastala i iz statističkih razloga, točnije, činjenice da se sadašnje cijene uspoređuju s onima unazad godinu dana kada su one bile manje radi pandemije te zatvaranja gospodarstva. Kao što možemo vidjeti, na inflaciju će utjecati globalno tržište koje će diktirati cijene.

Kako se mjeri inflacija?

Inflacija se može mjeriti pomoću takozvanog indeksa potrošačkih cijena ili IPC koji je odgovoran za usporednu sadašnjih cijena dobara te usluga s onima iz prethodnih razdoblja. IPC će jasno pokazati nastale promjene i na temelju njih će se raditi novi planovi bazirani na proizvodnji te potrošnji. Koji scenarij hrvati mogu očekivati do kraja 2022 godine i u naknadnim godinama? Inflacija je veoma nezahvalna kada pričamo o njenim prognozama. Prema HNB-u, procjena je da će troškovi hrane i energije dalje rasti.

Smatra se kako je porast cijena doživio svoji vrhunac u drugom tromjesečju 2022 godine i da nas sad očekuje blagi pad. Da li je moguće osigurati se za vrijeme ovih kriznih vremena? Iako novac gubi svoju kupovnu moć, ne znači da on postaje bezvrijedan, već da nam je potrebno više novaca za normalni život. Ukoliko se i sami borite s povećanim troškovima života, tada vam nenamjenski krediti mogu biti pomoć. Iako se mnogi groze dizanja kredita u ovim neizvjesnim vremenima, moguće je pronaći odgovarajuću ponudu.
Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE

Kako izgraditi dobru kreditnu povijest?

Kako izgraditi dobru kreditnu povijest?

Imati dobru kreditnu povijest može biti ključno za dobivanje kredita, hipoteke ili čak posla. No, kako izgraditi dobru kreditnu povijest? Počnite s malim koracima. Prvi korak je da provjerite svoju kr

Važnost štednje

Važnost štednje

Štednja je oduvijek slovila kao dodatni “prihod” ili kao fond za crne dane. Riječ je o dodatnom novcu koji možemo iskoristiti onda kada nemamo dovoljno prihoda, ili onda kada imamo neku namjenu – u pr

Ulaganje u kriptovalute: isplati li se riskirati?

Ulaganje u kriptovalute: isplati li se riskirati?

Ulaganje u kriptovalute je u posljednje vrijeme postalo sve popularnije. Razlog tome je jednostavna definicija kako su kriptovalute postale mainstream instrument za ulaganje, i radi toga privlači veli