Što posjetiti u Lici

Što posjetiti u Lici

Što posjetiti u Lici i odakle početi

Najveća županija u Hrvatskoj, Ličko-senjska županija, obuhvaća regiju usred hrvatske obale. Stisnuta između Jadranskog mora i Dinarskih Alpa, to je vrlo raznolika županija, dom prekrasnim prirodnim krajolicima, kulturnim događajima i povijesnim znamenitostima. Međutim, priroda ovdje krade predstavu, a većina stvari u Ličko-senjskoj županiji je na otvorenom. Što posjetiti u Lici?

Iako je najveća županija Ličko-senjska ujedno i najmanje naseljena županija u Hrvatskoj. Ovdje nema većih gradova, postoje samo mali gradovi i obilje slavnih krajolika. Ovdje ćete pronaći kultne turističke atrakcije poput Nacionalnog parka Plitvička jezera, ali i manje poznata, ali potpuno posjetljiva područja poput Otoka Paga i rijeke Gacke.

Dragulj u hrvatskoj prirodnoj kruni su Plitvička jezera, Nacionalni park. Naravno, posjet ovom senzacionalnom parku također je jedna od, ako ne i najvažnija stvar u Ličko-senjskoj županiji. Jedan od najstarijih i najvećih nacionalnih parkova u Hrvatskoj, Plitvička jezera bez sumnje je najpoznatiji u Hrvatskoj. Toliko je neobično da ga je UNESCO 1979. proglasio Svjetskom baštinom. Oko 90% parka leži u Ličko-senjskoj, a ostalih 10% u Karlovačkoj županiji u središnjoj Hrvatskoj. Šesnaest Plitvičkih jezera svjetski je poznato po nevjerojatno čistoj vodi, bujnom šumskom krajoliku i nebrojenim slapovima – od glasnog urlanja do mirnih kaskada. Sva su jezera međusobno povezana, ulijevaju se jedno u drugo i proizlaze iz ušća podzemnih krških rijeka i nadzemnih potoka.
Plitvice su jedan od vrhunaca Hrvatske, mjesto zapanjujućih prirodnih ljepota koja je zasigurno prvo na popisu što posjetiti u Lici, do kojeg je lako doći iz svih većih gradova, uključujući Zagreb, Split i Dubrovnik. Iako tamo možete doći u vođenim autobusnim turama, preporučuje se da sami unajmite automobil za veću slobodu ili da osigurate privatni transfer. Ipak je najbolje vrijeme za dolazak rano ujutro, prije nego što stignu ti veliki autobusi za obilazak.

Što posjetiti u Lici i koja događanja postoje

Ako biste svom putovanju u Hrvatsku željeli dodati malo kulture i interesira vas što posjetiti u Lici, malo je stvari bolje koje treba učiniti u Ličko-senjskoj županiji bolje od sudjelovanja na Festivalu folklora Otočac. Ova godišnja manifestacija održava se u Otočcu i slavi bogatu kulturnu baštinu regije.

Na ovom jedinstvenom događaju sudjeluju djeca, muškarci i žene koji nose tradicionalnu odjeću. Lokalni folklorni bendovi sviraju živu glazbu, a nastupaju folklorne skupine, dok posjetitelji mogu uživati ​​u obilju tradicionalne hrane i pića. Za uživanje u hrvatskoj kulturi ovo je mjesto koje će biti festival koji promiče kulturnu raznolikost i čuva vrijedne tradicije. Još jedan zabavni festival u Otočcu je godišnja manifestacija Eko Etna Gacka, eko-etno festival u organizaciji Turističke zajednice Otočca. Ovaj popularni događaj svake godine privuče tisuće posjetitelja, od kojih su mnogi iz tog područja. Ondje se pronalaze i neki strani gosti.

Ovaj se festival uglavnom fokusira na lokalnu kuhinju i ostale lokalne proizvode. Na štandovima se pripremaju i nude razne namirnice. Natjecanja u pripremi hrane uvijek su hit i među posjetiteljima. Uz to, tu je i živa glazba i druge vrste obiteljske zabave i obavezna stanica na popisu što posjetiti u Lici.

Što posjetiti u Lici i kojim se sportovima baviti

Druga djelomično podzemna rijeka u Ličko-senjskoj županiji je rijeka Gacka i ono što posjetiti u Lici. Izvori ovog neotkrivenog prirodnog dragulja u Hrvatskoj najzanimljiviji su dio rijeke. Rijeka Gacka, nazvana “draguljem Like”, poznata je po bogatoj flori i fauni te mnoštvu aktivnosti na otvorenom.

Ako tražite avanturističke aktivnosti u Ličko-senjskoj županiji, područje rijeke Gacke je mjesto na kojem trebate biti. Rijeka je posebno pogodna za kanuing i kajak. Tipična brodska avantura rijekom Gackom započinje u restoranima Vrilo Gacka i završava na mostu u Ličkom Lešću. Alternativno, postoji i epski ribolov muhama u izvorištima rijeke Gacke, vjerojatno jednog od najboljih hrvatskih ribolovnih odredišta. Pustolovna putovanja vladaju ličko-senjskom turističkom industrijom. Druga popularna aktivnost u regiji su safari sa četverociklima u dolini rijeke Gacke. Pustolovna avantura u dolini i, posebno, na planini Velebit nešto je što nećete uskoro zaboraviti. Tako savjetuje trip.hr.

Na 45 kilometara dugom obilasku četverocikala vozit ćete se po svim vrstama terena, od asfalta do polja i šumskih cesta. Izlet traje oko tri sata, a posjetit ćete razne lokalne atrakcije, uključujući rudnik ispod planine Velebit, muzej zrakoplova i izvor rijeke Gacke. Ako i dalje niste sigurni što posjetiti u Lici posjetite trip.hr stranicu i posavjetujte se sa njihovim službenicima koji su uvijek tu za vas.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE