Što je otok u kuhinji

Što je otok u kuhinji

Što je otok u kuhinji i koje su njegove prednosti i nedostaci?

Za početak, ako ste gledali moderno uređene kuhinje na raznim web stranicama, zasigurno ste naišli na one koje sadrže kuhinjske otoke. Kuhinjski otoci su danas dio većine kuhinja, i to s razlogom. Što je otok u kuhinji i zašto ga razmotriti? Otok možemo opisati kao posebniji dio kuhinjskog namještaja koji se nalazi u samoj sredini kuhinje. On može poslužiti kao dodatna radna jedinica, kao šank, kao stol za objed, a glavni cilj mu je povezivanje kuhinje i dnevnog boravka. Kao i svaki drugi element u kuhinji, otok također ima svoje prednosti i mane.

U prednosti možemo nabrojati sljedeće: Zahvaljujući dodatnim elementima, otok sadrži dovoljno mjesta za pohranu dodatnih stvari, što znači da je dobar kao dodatni organizator. Otok čini odličnu granicu između kuhinje i drugih prostorija. Može poslužiti kao radna jedinica, šank, stol za objed ili druženje. Omogućuje jednostavniju komunikaciju. Nedostaci kuhinjskih otoka su: Zauzimanje dodatnih kvadrata u kuhinji. Komplicirana instalacija u stanovima zgrada radi rasporeda vodovodnih cijevi. Nije dobra solucija za višečlanu obitelj i ne može zamijeniti blagovaonu. Sada kada smo pobliže upoznati s time što je otok u kuhinji i koje su njegove prednosti i nedostaci, valja se pozabaviti njihovim oblicima i funkcionalnostima.

Što je otok u kuhinji i kako odabrati dobar kuhinjski otok?

Danas je kuhinjski otok moguće instalirati u bilo koju kuhinju, no bitno je unaprijed isplanirati raspored i kvadraturu. Kuhinje po mjeri često ne sadrže dodatne otoke, što znači da je on dodatni trošak. Kako odabrati pravilni kuhinjski otok? Krenimo od oblika. Oblik otoka se mora poklapati sa kuhinjom, njenim dizajnom i teksturom. Najpopularniji otok na tržištu je onaj pravokutnog oblika, ali postoje i kvadratni, ovalni i drugi oblici. Znamo što je otok u kuhinji, ali koja je njegova funkcionalnost? Funkcionalnost otoka ovisi o vama.

On može biti središnja radna jedinica koja sadržava sudoper i perilicu, kao i prostor za pripremu i kuhanje hrane. Može biti šank i dodatni skladišni prostor, ili može biti prostor za objedovanje. Koju god ulogu otoka odabrali, morate imati na umu da on mora biti praktičan dio kuhinje. Što je otok u kuhinji će ovisiti o vama samima, i vašim potrebama. Mnogi se često odlučuju za dodatni radni prostor, iako se u manjim kuhinjama on najčešće koristi kao prostor za objedovanje. Neovisno o izboru njegove funkcije, svakako će podići razinu vaše kuhinje i dobro doći.

Što je otok u kuhinji i na što treba obratiti pažnju?

Odlučili ste promijeniti ili osvježiti kuhinju i želite u nju ukomponirati otok? Svakako dobra investicija! Znamo što je otok u kuhinji, no postavlja se pitanje na što moramo obratiti pažnju ako ga želimo? Prva stvar je prostor. Postavljanje kuhinjskog otoka će zahtijevati prostor u minimalnom iznosu od 16 m2. Idealni prostor za otoke je od 20 kvadrata nadalje. U manje kuhinje može se ukomponirati otok, no tada je bitno da je sama kuhinja što praktičnija i funkcionalnija. Dimenzije otoka će se birati pojedinačno, ovisno od veličine prostora i njegove namjene.

Stručnjaci za uređenje kuhinja savjetuju kako je optimalna veličina kuhinjskih otoka 180 x 90, dok je preporučena visina od 85 do 92 cm. Udaljenost od drugih kuhinjskih jedinica bi trebala iznositi najmanje 120 cm, što će omogućiti lakše kretanje po kuhinji i bolje korištenje. Otok može biti u L liniji, ravnoj liniji, i U obliku. Sada kada ste pobliže upoznati sa time što je otok u kuhinji, možda ćete se lakše odlučiti na njegovu kupnju. Neovisno o tome koji oblik odabrali i koju funkcionalnost odabrali, otok je zaista spas u kuhinji.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE