Pustinja u Hrvatskoj

Pustinja u Hrvatskoj

Pustinja u Hrvatskoj i gdje se nalazi

Hrvatski jadranski hoteli, plaže i barovi svake godine primaju sve više posjetitelja. Nakon nogometne slave Svjetskog prvenstva, turistička zajednica zemlje očekuje još više turista. Međutim, ova mala zemlja ima i mnoštvo zanimljivih manje otkrivenih mjesta koja su daleko od mora, ali ih ipak vrijedi vidjeti.
Pustinja u Hrvatskoj? Da, na jugu zemlje, oko grada Đurđevca, postoji jedinstveni prirodni fenomen, često nadimak Hrvatska „Sahara“. Pješčane dine prostiru se na površini od 50 hektara. Na ulazu se nalazi tabla koja sažima povijest Hrvatske Sahare. To je jedini preostali komad pustinja u Hrvatskoj i zaštićeno botaničko područje s osebujnim prirodnim staništem i velikim brojem endemske flore i faune. Da bi upotpunio ponudu, lokalni je gradonačelnik nedavno tamo postavio tri deve koje sada nadopunjuju atmosferu “Sahara”. Sam grad, osim što ima pustinju, nudi i mnogo toga. Bogat poviješću, koja datira još iz srednjeg vijeka, Đurđevac ima lijepi muzej smješten u dvorcu Đurđevac. Trenutno je domaćin izložba o radovima Picassa.

Kako je nastala pustinja u Hrvatskoj

Posjetite Đurđevečke Pijesce – jedina pustinja u Hrvatskoj! Pa, recimo da jahanje deve u pustinji nije prvo što nekome padne na pamet kad je u pitanju Hrvatska, zemlja poznata po spektakularnim plažama, više od tisuću otoka, ljupkoj unutrašnjosti i bogatoj povijesti. Također vas moramo upozoriti da ne očekujete ništa poput pustinje Sahare, Kalaharija ili Mojave, vrlo je malo, ali prilično lijepo mjesto za posjetiti. Đurđevečki Pijesci, ostaci jedine hrvatske pustinje koja se nalazi u regiji poznata kao „Krvavi pijesak“ ili „Hrvatska Sahara“ u blizini grada Đurđevca. Možete se diviti vidljivom obliku pješčanih dina i ostacima nekada veće pustinje. Godine 1963. područje od 20 hektara proglašeno je posebnim geografskim i botaničkim rezervatom. Prepoznatljivo je stanište velikog broja endemskih vrsta, na primjer, dom je za preko 300 vrsta leptira ta pustinja u Hrvatskoj. Đurđevački pijesci (hrvatski: Đurđevački pijesci, Đurđevečki peski) područje je djelomično stabiliziranih pješčanih dina u istočnom dijelu grada Đurđevca u Hrvatskoj. Regija se ponekad naziva Hrvatska Sahara i Krvavi pijesak (Krvavi peski). Ovo je zaštićeno botaničko područje, prepoznatljiva staništa s velikim brojem endemičnih vrsta, jedinstvenom florom i faunom, te vidljivim oblicima pješčanih dina i ostacima “Hrvatske Sahare”. Pijesak zauzima oko 20 hektara i 1963. godine dio je proglašen posebnim geografskim i botaničkim rezervatom lako prepoznatljivim i jedinstvenim staništem u Hrvatskoj, a s namjerom očuvanja velike raznolikosti vegetacije, gdje postoje uvjeti života na pijesku mogao razviti i prilagoditi se određenim biljnim vrstama; između ostalih i preko 300 vrsta leptira. Kod endemskih vrsta također su vidljivi ostaci pješčanih dina. Na ostacima pustinje nalazi se gradska četvrt Đurđevac, koja je prezimenjak pustinje. Od ostalog Đurđevca odvojen je potokom zvanim Čivićevec, a (s oko 2200 stanovnika, što je trećina ukupnog stanovništva samog grada) najveće je predgrađe Đurđevca.

Što sve nudi pustinja u Hrvatskoj

Jedna od velikih ironija Hrvatske, jest da je to zapanjujuća zemlja spektakularnih plaža, ali mnogi se turisti žale da je teško pronaći pješčanu plažu. Istina je da se većina plaža sastoji od šljunka i stijena (koji pomažu da voda ostane tako čista uz obalu), ali pješčane plaže postoje, ali ih je relativno teško pronaći. Kako je ironično onda što zemlja s milijunima šljunčanih plaža ima vlastitu pustinju s obiljem pijeska. Ova jedinstvena ‘pustinja u Hrvatskoj‘ u Europi smještena na periferiji Đurđevca na sjeveroistoku Hrvatske uskoro će dobiti novu atrakciju.. Rezervati pijeska Đurđevački pijesci, za koje se smatra da su ostatak stare hrvatske pustinje koja je nestala prije mnogo, mnogo godina, trebaju uvesti jahanje deva. Poznata kao hrvatska ‘Sahara’, u rezervatima pijeska još uvijek žive neke pustinjske biljke, kaktusi, flora i fauna, uključujući oko 300 vrsta leptira. Rezervat od 20 hektara, koji je 1963. proglašen geografskim i botaničkim rezervatom, uskoro će pružiti jedinstveni europski turistički proizvod – jahanje deva u pustinji. Zemljopisni i botanički rezervat 2000. godine postao je dijelom eko-mreže Natura 2000, programa koji je dio EU-ove politike zaštite prirode. Sudjelovanje u programu znači da su na raspolaganju sredstva za očuvanje područja jedinstvene prirode i čine ga dostupnijim posjetiteljima i mještanima kao što je ta pustinja u Hrvatskoj.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE