Postupak vjenčanja kod matičara

Postupak vjenčanja kod matičara

Postupak vjenčanja kod matičara, ne mora li biti nužno u općini

Vjerska vjenčanja su velike i raskošne ceremonije i imaju u sebi nešto kraljevsko, za razliku od sečanih, ali jednostavnih vjenčanja pred matičarom. Neki parovi obavljaju dvostruka vjenčanja i ona vjerska i ona u općini ili na nekom drugom mjestu iako su obje vrste pred zakonom priznate i pravovaljane. Postupak vjenčanja kod matičara, je svečan, ali jednostavan i kratak i odvija se po zakonom propisanom protokolu. Ako mladenci žele civilno ili građansko vjenčanje, dakle samo pred matičarem, ali žele to obaviti van službenih prostorije, to je moguće ako na vrijeme podnesu zahtjev i plate dodatne troškove matičaru, ovisno o udaljenosti željenog mjesta vjenčanja od matičnog ureda. Postupak vjenčanja kod matičara uključuje kumove kao i vjerska vjenčanja, razmjenu prstenja i zavjeta ako mladi par to želi, fotografiranje po želji, odjeću po želji, pratnju čini obično manja skupina sastavljena od najužih člaova obitelji i nekoliko prijatelja, ali mogu biti prisutni samo svjedoci, odnosno kumovi.

Postupak vjenčanja kod matičara, dokumenti i troškovi vjenčanja

Za vjenčanje se mladenci trebaju prijaviti, a matičar prema svom rasporedu određuje dan vjenčanja. Pristojba za vjenčanje se plaća prilikom predbilježbe za vjenčanje ili uplatnicu pristojbe ženici mogu donijet na samo vjenčanje. Od dokumenata je potrebno priložiti rodni (krsni) list ili rodovnicu, domovnicu ili drugi dokaz o državljanstvu, dokaz da su osobe koje se žele vjenčati slobodne, za maloljetne osobe se prilaže sudska odluka da se dopušta vjenčanje. Postupak vjenčanja kod matičara, ovisno o paru isituaciji, matičar može zatražiti i neke druge dokumente. Ako je vjenčanje izvan matičnog ureda, mladenci trebaju platiti dodatne troškove. Izbor odjeće i za mladence i za kumove je slobodan, ali bi trebao biti svečaniji, a o cvijetnom buketu odlučuje mladenka, naravno, neki mladenci se odlučuju za odjevne kombinacije kao za klasično vjenčanje i s odijelom i vjenčanicom se ne može pogriješiti. Postupak vjenčanja kod matičara, za vjenčanje se možete prijaviti matičaru i elektronskim putem, na isti način se šalju i svi potrebni dokumenti za vjenčanje.

Postupak vjenčanja kod matičara; “kad je bal, nek’ je bal” ili dvostruko vjenčanje

I danas se događa da se parovi odlučuju i za građansko i za vjersko vjenčanje i najčešće je to isti dan, jedno za drugim. Sve je u kraljevskom stilu Princa i Princeze. Mladi par dotjeran i urešen, on u skupom odjelu, ona u raskošnoj vjenčanici, s kumovima i malom pratnjom svoje svečano “da, uzimam” prvo izgovore u matičnom uredu, odakle idu u svečano okićenu crkvu i tamo, ushićeno i u zanosu ponove svoje ljubavne zavjete okruženi obitelji, prijateljima i ostalim svatovima, uz svečanu glazbu, mnogo cvijeća i lijepih toaleta, nakon čega slijedi svadba ili svečani pir. Postupak vjenčanja kod matičara je svečano i kratko, a “noć u bijelom satenu” nakon crkvenog vjenčanja traje do jutra, a ponegdje i nekoliko dana. Takva raskošna vjenčanja su i stresna i lijepa, ali su sve rjeđa, jer se čini da mladđi naraštaji sve više cijene jednostavnost i privatnost. Postupak vjenčanja kod matičara osigurava i zadovoljava oba uvjeta modernih parova.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE

Zatvorena vrata: Kad se ljubav ne otvara

Zatvorena vrata: Kad se ljubav ne otvara

Emocionalne barijere u partnerskim odnosima često su uzrok situacije koju slikovito opisujemo kao Zatvorena vrata: Kad se ljubav ne otvara. Komunikacijske zapreke, povrijeđeni osjećaji, izgubljeno pov