Otrovne gljive i vrganji

Otrovne gljive i vrganji

Otrovne gljive i vrganji u prirodi

Interes ljudi za gljivama poznat je od davnina. U mnogim drevnim civilizacijama, poput Egipta, Kine, Rima i Grčke, gljive su se koristile kao hrana i u ljekovite svrhe. Do danas je širom svijeta identificirano približno 150 000 različitih vrsta gljiva. Gljive su grupirane u tri različite skupine, jestive, nejestive i otrovne. Kada je riječ o nejestivim gljivama, iako nisu otrovne, imaju vrlo loš okus i strukturu, kao i neugodan miris. Neke od njih iz ove skupine mogu se koristiti u medicinske svrhe. Međutim, otrovne gljive i vrganji mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, trovanja, pa čak i smrt. Zbog nepoznavanja skupine ove vrste gljiva i vrganja kod nas, ali i u svijetu, postoje posljedice trovanja, posebno u jesen i proljeće. Vjeruje se da postoji oko 10 vrlo otrovnih gljiva koje mogu biti kobne ako se konzumiraju. Nedostatak znanja o otrovnim gljivama i vrganjima najčešći je uzrok trovanja. Vrlo često postoje određene zablude i vjerovanja da su određene vrste ljekovite, pa je potrebno razlikovati skupine jestivih i otrovnih gljiva. Kako su prepoznaju otrovne gljive i vrganji, što kažu vodeći stručnjaci?

Po čemu se razlikuju otrovne gljive i vrganji

Znate li što su otrovne gljive i vrganji? Najpoznatije otrovne gljive su: Amanita phalloides ili zelena pupavka, žućkast je površine, stabljika je bijela i ima prugaste niti na površini šešira. Smatra se najčešćim uzrokom trovanja s najvećim smrtnim ishodom. Amanita pantherina ili panterova muhara također je jedna od najotrovnijih gljiva. Raste tijekom ljetnog i jesenskog razdoblja, ima tamniju boju šešira s bijelim točkicama, a stabljika je bijela. Ako se konzumira, izaziva veliko trovanje. Hypholoma je otrovna gljiva čija je sredina tamnožute do zelenkaste boje. Prepoznatljiva je po sumporovitoj žućkastoj boji, a raste na panju četinjača, od početka ljeta do kasne jeseni. Kada je riječ o vrganjima, poznato je da je Rubroboletus satanas ili vražji vrganj jedan od najotrovnijih. U usporedbi s jestivim gljivama, ima vrlo neugodan miris, meso mu je plavo nakon boravka na svježem zraku. Uobičajeno je da se trovanje otrovnim gljivama i vrganjima javlja kod ljudi koji nemaju dovoljno znanja o skupini onih koji su nejestivi ili otrovni. Jedan od najčešćih problema je prepoznavanje otrovne skupine gljiva iz jestivih. Iako otrovne gljive mogu rasti na odvojenom tlu, postoji i ona skupina otrovnih koje rastu s jestivim pa ih je vrlo teško razlikovati. Da biste znali što su otrovne gljive i vrganji, trebate pogledati njihovu unutrašnjost odmah nakon berbe. Ako unutrašnjost postane plava nakon što je ubrana ili ima neobičan miris, to je skupina otrovnih. Kad se beru jestive gljive, one ne mijenjaju boju s unutarnje strane šešira i nemaju opori miris. Ako niste sigurni jesu li gljive ili vrganji otrovni tijekom kuhanja, nakon miješanja s metalnom žicom promijenit će boju i imati čudan miris. Smatra se da otrovne gljive i vrganje jedu samo insekti, ali ne i puževi, ali to nije pouzdano načelo za razvrstavanje onih koji su nejestivi ili otrovni. Ako se željezo nalazi u blizini gljiva ili gljiva, one pripadaju otrovnoj skupini. Kod nekih vrsta gljiva, poput Amanita phalloides ili zelene pupavke, bez obzira je li kuhana ili sušena, njena se toksičnost ne može ukloniti.

Otrovne gljive i vrganji, najčešće zablude i simptomi trovanja

Branje gljiva u ruralnim područjima uobičajena je među ljubiteljima prirode. Ali često postoji jedna zabluda, a to je da otrovne gljive i vrganji uvijek imaju loš miris i okus. Naime, neke skupine koje su nejestive ili otrovne imaju dobar miris. U mnogim slučajevima to može biti vrlo opasno. Trajanje simptoma trovanja gljivama i vrganjima ovisi o razini toksičnosti koju imaju. To je obično u prvih pet sati nakon konzumacije, ali i nakon pet sati. Ako se nakon pet sati konzumacije pojave simptomi kao što su vrtoglavica, pospanost, nizak krvni tlak, problemi s vidom, tahikardija, mučnina, znojenje, povraćanje, proljev, bolovi u trbuhu, u tim se slučajevima može dogoditi smrtni ishod ako se osoba ne savjetuje s liječnikom. Miris otrovne gljive i vrganji koji se udiše može uzrokovati probleme s respiratornim infekcijama, pa čak i smrt. Međutim, postoje i slučajevi trovanja ljudi koji se javljaju čak i prilikom konzumiranja jestivih gljiva i vrganja. To je najčešće zbog činjenice da su ubrani s autoceste, jer mogu sadržavati otrovne tvari. Ako se ubrane gljive i vrganje neadekvatno čuvaju do upotrebe. Mogu se pojaviti i alergijske reakcije, kao i problemi s proljevom. Ne preporučuje se pretjerana konzumacija gljiva i vrganja jer mogu imati štetne učinke. Stoga, ako ste odlučili pronaći jestive gljive u prirodi, pokušajte to učiniti uz pomoć pravih znalca koji imaju dovoljno iskustva.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE

Hibernacija ljudi

Hibernacija ljudi

Znate li što znači pojam hibernacija? Hibernacija uključuje stanje minimalne aktivnosti. Tradicionalno se ovaj pojam povezuje sa zimskim snom kada životinje, poput medvjeda, tijekom hladnih mjeseci uđ

Da li smo sami u svemiru

Da li smo sami u svemiru

Ljudi su stoljećima ispitivali da li smo sami u svemiru i postoji li život izvan Zemlje. Postojanje drugih vanzemaljskih civilizacija i naseljenost drugih planeta u svemiru tema je koja je jedna od na

Koliko spermatozoida je potrebno da se zatrudni

Koliko spermatozoida je potrebno da se zatrudni

Rođenje djeteta smatra se jednim od najvažnijih događaja u životu svake osobe. Planiranje trudnoće može biti vrlo uzbudljivo, ali u isto vrijeme vrlo stresno za mnoge parove. U procesu planiranja zače

Zašto noge smrde

Zašto noge smrde

Svaka se osoba može znojiti usred određenih stanja i u tome nema ništa iznenađujuće. Međutim, što se tiče znojenja nogu, ovaj problem često dovodi ljude u neugodne situacije. Glavni razlog zašto noge