Koliko pas ima zubi

Koliko pas ima zubi

Otkrivamo koliko pas ima zubi kao štenac

Psi su većini ljudi najčešći izbor kada žele kućnog ljubimca. Prije nego što se odlučite nabaviti psa, potrebno je informirati se o nekim pojedinostima, kako ne bi došlo do neugodnih iznenađenja. Primjerice, koliko pas ima zubi kao štene, te o čemu je potrebno voditi računa što se tiče njege i razvoja. Tek rođeni štenci nemaju zube, no kako vrijeme prolazi, kreće razvoj zubiju. Kao i kod djece, tako je i kod štenaca izbijanje prvih mliječnih zubiju pomalo neugodan proces i tada je potrebno imati primjerene igračke za štence koje bi mogli glodati kako bi zadovoljili potrebu za glodanjem. Prvi mliječni zubi štencima izbijaju od 20 do 30 dana starosti. Ako vas zanima koliko pas ima zubi kao štene, u prosjeku je to 28 mliječnih zubi u dobi do 45 dana, tada izbiju svih sjekutići, predkutnjaci i očnjaci. Ukoliko se bavite uzgojem pasa, onda morate znati da je zdravlje ženke koja je skotna veoma važno i stoga njezina prehrana tokom tog perioda je od esencijalne važnosti za zdravlje budućih štenaca. Hrana bogata mineralima i dodaci prehrani u obliku potrebnih minerala i vitamina će iznimno doprinjeti zdravim zubima štenaca, a rezultate ćete vidjeti u njihovom dobrom razvoju.

Znate li koliko pas ima zubi?

U dobi od okvirno 4mjeseca, počinju se trošiti mliječni zubi te tada dolazi do ispadanja istih i izbijanja stalnih zubi. Većina zna da koliko pas ima zubi ovisi i o dobroj njezi u tom osjetljivom periodu. Period od 4 do 9 mjeseci psećeg života je važan za razvoj zubiju, tada su moguće razne promjene i nepravilnosti ukoliko psu ne pružite pravilnu njegu. Štenci su u toj dobi zaigrani, radoznali i istražuju svijet oko sebe, te su u stanju grickati sve što nanjuše i pronađu. Bez obzira što je u pitanju zaigrano štene, uložite vrijeme u igru kroz koju ćete malenog psića učiti dobrom ponašanju. Svako živo biće treba rutinu pa tako i pas. Kroz redovno bavljenje psićem ćete moći voditi računa o zdravlju usne šupljine i zubiju, u periodu do 6-7 mjeseci su moguće razne upale zubnog mesa koje kasnije itekako mogu utjecati na to koliko pas ima zubi. Dok psu rastu stalni zubi, može početi krvariti zubno meso, što nikako ne treba zanemariti. U specijaliziranim veterinarskim trgovinama možete pronaći razne preparate pomoću koji možete ublažiti krvarenje. U toj fazi, štenci su često prave male štetočine, te im je potreban nadzor i svi potencijalno opasni ili osjetljivi predmeti moraju biti sklonjeni. Sa pravilnim odgojem, svako štene izraste u dobro odgojenog psa koji ne radi štetu u tolikoj mjeri.

Saznajte koliko pas ima zubi

Do razvoja stalnih zubiju kod psa, vlasnik mora voditi brigu o svim promjenama koje su moguće. Većina pasa u štenećoj dobi nema velikih problema, te do konačnog rezultata koliko pas ima zubi prođu prilično bezbolan proces. Sjekutići su prvi koji počionju ispadati i razvijati se kao stalni zubi, a to se događa u periodu od četvrtog do petog mjeseca života. Nakon toga kreću pretkutnjaci koji se razvijaju do šestog mjeseca života, a u toj fazi psići imaju iznimnu potrebu za grickanjem. Nemojte da vas iznenadi eventualna šteta u kući, stanu ili dvorištu, dobro je osigurati se zanimljivim igračkama za štence u toj dobi. Među zadnjima se razvijaju kutnjaci i očnjaci, s time da se očnjaci kreću razvijati tokom šestog mjeseca života, a kutnjacima traje razvoj od šestog do devetog mjeseca života. Na kraju tog razvoja točno možete znati koliko pas ima zubi. Stalnu postavu zubiju čine četiri očnjaka, dvanaest sjekutića, deset kutnjaka, te šesnaest predkutnjaka. Sve zajedno to su 42 zuba koja se nalaze u čeljusti vašeg psa.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE