Koja je najviša planina u Hrvatskoj

Koja je najviša planina u Hrvatskoj

Doznajte koja je najviša planina u Hrvatskoj

Iako je veličinom mala zemlja, Hrvatska je poznata po iznimnim prirodnim ljepotama, od kojih se posebno ističu planine. Mnogi turisti se pitaju koja je najviša planina u Hrvatskoj, želeći posjetiti najviši vrh u ovoj posebnoj zemlji. Odgovor se krije na jugu zemlje, u samoj blizini grada Knina, nad kojim se nadvila svima dobro znana Dinara. Masivna ljepotica koja obuhvaća veliki teren od čak 84 kilometra, te ujedno dominira terenom na kojem se nalaze planina Kamešnica i planina Troglav. Dinara ne obilježava samo planinski teren na području Hrvatske, već se njen utjecaj vidi u nazivu dinaridi, koji označava cijeli kršoviti, planinski teren između Alpa u Sloveniji i Galičice u Makedoniji. Negostoljubiv, surov teren sa još surovijom klimom, moćnim kršem koji je oblikovao masivne stjene budi adrenalin u ljudima koji žele otkriti koja je najviša planina u Hrvatskoj. Pustolovi željni planinarenja i otkrivanja skrivenih ljepota koje Dinara ljubomorno čuva, moraju imati na umu da se za takav pothvat moraju itekako dobro pripremiti.

Otkrijte koja je najviša planina u Hrvatskoj

Ljubitelji planinarenja nikada se ne mogu zasititi Dinare, koja je najviša planina u Hrvatskoj. To je drevna dama koja krije mnoge ljepote na svom kršvitom terenu, veličanstvenu povijest u blizini kraljevskog grada Knina. Nekad davno, ova masivna planina se nazivala Adrion oros, te ukoliko dođete u psojed nekih starih karti, neka vas ovaj maštoviti naziv ne buni. Svakako je riječ o Dinari, čijim su prostranim livadama nekada dominirali planinski stočari. Iako je ovdje prevladava krški teren koji uzrokuje oskudicu vode, podnožje Dinare, koja je najviša planina u Hrvatskoj, ipak krije solidnu zalihu vode. Planinski stočari koji su vodili svoje ovce i ostala blaga na pašnjake, dobro su poznavali ovaj moćni teren i gdje su tajni izvori vode. Postojali su i povremeni izvori vode, koji su se znali pojaviti u raznim periodima, uzrokovani raznim utjecajima prirode. No, što se više penjete planinom, sve je manje prirodnih izvora vode. Ukoliko se odlučite na planinarenje Dinarom, sa sobom morate imati dovoljno zalihe vode.

Saznajte koja je najviša planina u Hrvatskoj

Ljepote Dinare, koje se ističu nevjerojatnom kombinacijom gustih šuma, raskošnih livada i bijelih, vapnenačkih stijena, zaokupirale su maštu mnogih turista. Zato čudi što pojedini stanovnici Hrvatske ne znaju koja je najviša planina u Hrvatskoj. Dok su mnoge strane zemlje svoje planinske vrhove pretvorile u svojevrsni nacionalni ponos, Dinara je nekako pomalo zapostavljena u svijesti naroda. Poslijednjih godina se, zahvaljujući interesu turista, budi zanima za činjenicu koja je najviša planina u Hrvatskoj, što bi svakako trebalo doprinjeti i očuvanju prirode koja ju okružuje. Podno same Dinare izviru rijeke Krka i Cetina, koje i same sudjeluju u kreiranju slikovitog pejzaža. Sama Krka je svojim utjecajem doprinjela kreiranju i moćnih slapova, koji su danas dio nacionalnog parka Krka. Ukoliko se nađete na samom vrhu Dinare, na 1831 metar visine iznad morske razine, zadiviti će vas nevjerojatan pogled koji se pruža na sve strane. Moći ćete uživati u pogledu na Peručko jezero, te i sama naselja koja okružuju jezero. Podjednako visoke glavice se nalaze na samom vrhu Dinare, međusobno udaljene oko 50 metara. Metalni križ visok 5m se nalazi na jednoj strani, a geodetski stup, bijele boje, se nalazi na drugoj strani, te ujedno na sebi ima pričvršćenu kutiju sa žigom. Većina ljubitelja planinarenja ima naviku u svoje dnevnike utisnuti navedeni žig za uspomenu.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE