Kazna za alkohol

Kazna za alkohol

Kazna za alkohol u krvi

U Republici Hrvatskoj postoji zakon koji je osmišljen za očuvanje sigurnosti prometa na cestama i taj zakon propisuje da instruktori vožnje, profesionalni vozači i mladi vozači ne smiju imati alkohol u krvi, dok ostali vozači mogu imati 0, 5 promila, dok sudjeluju u prometu. Ukoliko vas zanima koja je kazna za alkohol u krvi, onda ste na pravom mjestu.

Ovaj tekst će vam otkriti koje su sve kazne predviđene za alkohol u krvi. Naime, najčešća kazna za alkohol u krvi tijekom vožnje je novčana kazna, koja ovisi o samoj količini alkohola u krvi. Ukoliko u krvi imate 0, 5 promila, onda će te dobiti kaznu u iznosu od 700 kuna, a ako naprimjer imate više od 1, 5 promila u krvi, onda će vam kazna biti 15. 000 kuna.

Kao kazna vam se izriče i oduzimanje vozačke dozvole na određeno vrijeme. Vozač kao kaznu također može dobiti i zabranu upravljanja motornim vozilima na određeno vrijeme, koje se najčešće broji u nekoliko mjeseci. Također, vozaču se dodijeliti i određena količina prekršajnih bodova, sve ovisno o količini alkohola u krvi.

Kazna za alkohol ukoliko se prodaje maloljetnicima

Republika Hrvatska u svom zakoniku ima i zakone koji se odnose na zabranu prodaje alkoholnih pića maloljetnim osobama. Riječ je o Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti i o Zakonu o trgovini. Oba zakona zabranjuju prodaju alkoholnih pića maloljetnim osobama. Također, oba zakona definiraju kaznu u slučaju da se ugostitelji ili trgovci ipak odluče na ilegalnu prodaju alkohola maloljetnicima.

Kazna za alkohol koji ugostitelj proda maloljetnoj osobi je novčana i ugostitelj može dobiti kaznu u iznosu od 2. 500 do 20. 000 kuna. Ova kazna je propisana člankom 47. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti. S druge strane, kazna za alkohol koji trgovac proda maloljetnoj osobi se kreće između 5. 000 i 300. 000 kuna. Ta kazna je definirana člankom 70. Zakona o trgovini.

U tom istom zakonu je definirana i kazna u slučaju kada u trgovini ne postoji obavijest o zabrani prodaje alkoholnih pića maloljetnim osoba. Tada se kazna kreće između 4. 000 i 250. 000 kuna. Cilj ovih kazni je sprječavanje maloljetnika da konzumiraju alkohol, koji im može izazvati velike zdravstvene probleme.

Kazna za alkohol koji se proda nakon 22 sata

Čitavi svijet je suočen sa korona pandemijom zadnjih godinu pol dana. Sve vlade svijeta smišljaju razne mjere kojima žele smanjiti broj zaraženih i na taj način pandemiju staviti pod kontrolu. Vlada Republike Hrvatske nije iznimka. Naime, i ona smišlja i donosi veliki broj mjera pomoću kojih želi kontrolirati pandemiju korona virusa.

Jedna od tih mjera se odnosi i na zabranu prodaje alkoholnih pića u razdoblju između 22 sati navečer i 6 sati ujutro. Ukoliko vas zanima koja je kazna za alkohol koji se proda nakon 22 sata, onda pročitajte ovaj tekst koji vam donosi odgovor na to koja je kazna za alkohol koji se proda nakon 22 sata. Vlada Republike Hrvatske je namijenila novčano kazniti sve one koji se ogluše na navedenu mjeru i koji unatoč njoj prodaju alkohol nakon 22 sata.

Ukoliko inspekcija utvrdi da određeni ugostitelj ili trgovac opetovano prodaje alkohol nakon 22 sata unatoč novčanim kaznama koje su mu izrečene, postoji mogućnost da mu se poslovanje prisilno zatvori na određeno vrijeme.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE

Pozajmice bez plaćanja u naprijed

Pozajmice bez plaćanja u naprijed

Svjesni smo da novac nije najvažnija stvar na svijetu, no isto tako smo svjesni da sve u životu ima svoju cijenu, krenuvši od osnovnih životnih potreba kao što su hrana i stanovanje. Sva

Gdje posuditi novac

Gdje posuditi novac

Osim osoba rođenih u izrazito bogatim obiteljima, gotovo da nema osobe koja se u nekom trenutku života nije našla u nekim financijskim poteškoćama. Ukoliko imamo stabilna i stalna priman

Kako hitno posuditi novac

Kako hitno posuditi novac

Nikad ne znamo što nam život donosi. Ponekad dobijemo neka ugodna iznenađenja koja nam uljepšaju dan, a ponekad su iznenađenja koja nam se dogode daleko od ugodnih. Posebice su neugodan

Kako do brze pozajmice

Kako do brze pozajmice

Danas je postalo poprilično teško preživljavati samo uz novac koji zaradite preko svoje mjesečne plaće. Ako imate redovna primanja, vrlo vjerojatno će te imati dovoljno novaca za sve osnovne ži