Kako se obračunava kamata na kredite

Kako se obračunava kamata na kredite

Zatražite kreditKoji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 15:55
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Kako se obračunava kamata na kredite i kako se naći u svijetu kredita?

Podizanje kredita nikako nije mala stvar, osobito ako to činite po prvi puta i niste upoznati s načinom kako oni funkcioniraju. Naravno, nikako nije važno poznavati svaki kredit i njegovu posebnost, ali je važno da ste upoznati sa samom terminologijom koja se koristi i detaljima koji traže pozornost. Kako se obračunava kamata na kredite je često pitanje novih korisnika kredita, no prije odgovora važno je razumjeti samu prirodu kreditnog odnosa. Danas na tržištu možemo pronaći kratkoročne, srednjoročne, dugoročne, nenamjenske, namjenske kredite s fiksnim ili promjenjivim kamatnim stopama.

Naravno, nije potrebno da znate točne razlike između specifičnosti svih navedenih kredita, već je poželjno da razumijete samu osnovu njihove prirode. Kredit možemo opisati kao novac koji vjerovnik daje za korištenje dužniku koji se obvezuje na njegovo plaćanje uz uvećani iznos, kamatu. Gotovinski kredit je danas najčešće birani kredit, a možemo ga iskoristiti za bilo koji oblik osobne potrošnje. Odobravaju se najčešće na rok otplate od dvije do deset godina i mogu biti namjenskog ili nenamjenskog oblika. Nude se s fiksnim ili varijabilnim kamatnim stopama, a otplaćuju se u mjesečnim anuitetima u dogovorenom razdoblju. Kamate su dio svakog kredita, što znači da je sasvim normalno da ćete si postaviti pitanje Kako se obračunava kamata na kredite?

Kako se obračunava kamata na kredite i znate li dovoljno o kamatama?

Što su zapravo kamate? Kamate možemo opisati kao naknadu za posuđeni novac i one često ovise o samoj visini kredita, vremenu otplate i visini ugovorene kamatne stope. Dolazimo do pitanja što je kamatna stopa? Kamatna stopa ili kamatnjak je stopa pomoću koje se računaju kamate za posuđeni novac. Može se reći kako je kamatna stopa određena cijena koju plaćamo za korištenje novca koji nam je posuđen. Kako se obračunava kamata na kredite? Kamatna stopa se najčešće računa u postotku % i to godišnje.

Kamatna stopa je uvijek povezana za obračunsko razdoblje ili određeni termin plaćanja. Najčešće je riječ o jednoj godini, no može biti i polugodište, kvartal ili mjesec. Postoje nominalne, relativne i komforne kamatne stope. Kako se obračunava kamata na kredite? Kamatna stopa se može opisati kao baza za obračun kamata, nominalna kamatna stopa. Ona se najčešće ugovara za razdoblje od godinu dana. Nominalna kamatna stopa je u praksi često preračunata za kraće vrijeme, primjer je otplata kredita u mjesečnim, kvartalnim ili isto tako polugodišnjim anuitetima.

Relativna kamatna stopa se dobije dijeljenjem nominalne kamate s brojem samih obračunskih razdoblja. U primjeru, godišnja kamatna stopa – 10%, same kamate će se obračunavati polugodišnje. Polugodišnja relativna kamatna stopa – 10/2 daje 5% što znači da se dijeli na dva obračunska razdoblja jer godina ima dva razna polugodišta. Komforna kamatna stopa – Kamatna stopa koja daje jednaki iznos samih kamata bez obzira na obračunavanje ili vraćanje kamata. Ovakva vrsta kamata je povoljna za dužnike jer kod obračunavanja kamata daje isti iznos.

Kako se obračunava kamata na kredite i kako provjeriti ponudu kredita?

Kada postoji potreba za kreditom, postoji i potreba za računanjem. Ako vas zanima samostalno i okvirno izračunavanje rate nenamjenskog kredita, tada se možete poslužiti brojnim online kreditnom kalkulatorima koje možete pronaći na stranicama raznih banaka i kreditnih kuća. Iako vam kreditni kalkulator neće dati odgovor na pitanje Kako se obračunava kamata na kredite, on vam može pomoći u sljedećem: Unosom iznosa kredita, kamatne stope, razdoblja otplate možete dobiti izračun za mjesečni anuitet kredita.

Anuitet predstavlja isti novčani iznos koji se otplaćuje za vrijeme iste kamatne stope. Mjesečni anuitet kredita se sastoji od glavnice i kamate, a omjer se može mijenjati tijekom otplate. Kako se obračunava kamata na kredite je pitanje koje je najbolje postaviti osobnom bankaru koji će vam pomoći u odabiru kredita koji je najpovoljniji za vaše financijsko stanje.

U slučaju da vam bankovni krediti zvuče komplicirani ili možda niste spremni na dugoročnu financijsku obvezu, ne brinite! Kreditne kuće također nude razne nenamjenske oblike kredita, a najpoznatiji oblik brzog novca je svakako brza pozajmica. Kreditne kuće vam nude pojednostavljeni oblik kreditiranja, što podrazumijeva jednostavniji proces prijave i brzu isplatu. Navedeni oblik posuđivanja novaca je poseban po svojoj kratkoročnoj otplati i niskim kamatnim stopama.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE

Kako brzo do zajma uz minimalnu dokumentaciju?

Kako brzo do zajma uz minimalnu dokumentaciju?

U današnjem brzom svijetu, potreba za hitnim financijskim sredstvima može se pojaviti u bilo kojem trenutku. Ako se pitate kako brzo do zajma uz minimalnu dokumentaciju, važno je znati ključne korake