Kako postaviti laminat

Kako postaviti laminat

Kako postaviti laminat na jednostavan način

Možemo reći kako današnje generacije u prosjeku sve manje kućnih poslova i radova zna sama odraditi, bez angažiranja majstora. Dok su naši očevi i djedovi znali većinu popravaka i radova znali sami odraditi, danas je slika kompletno drugačija. Za sve se angažiraju majstori i struka. To i nije loše, međutim kako su radovi i izvođenje radova sve skuplji pa nije na odmet znati neke stvar i napraviti i vlastitim angažmanom. Jedan od jednostavnijih poslova koji je moguće napraviti i ako niste majstor je postavljanje laminata. Zaista nije teško naučiti i shvatiti kako postaviti laminat. Dovoljno je naučiti nekoliko stvari da bi znali kako postaviti laminat. Čak ćete i uz kupljeni laminat dobiti upute od proizvođača, koje su zaista svima razumljive. Osim toga trebat ćete jedan gumeni čekić, kako bi što lakše i što bolje spojili dijelove. Uvijek si kupite nešto više laminata nego li vam je potrebno s obzirom na površinu prostorije, jer uvijek dođe do određenih pogrešaka.

Kako postaviti laminat i kako pripremiti podlogu

Naravno jedna od najvažnijih, ako ne i najvažnija stvar kod svih radova u i po kući je priprema i organizacija. Kao što smo već rekli kupite si malo veću količinu laminata, desetak posto više od izračunate površine. Jednako je i sa lajsnama koje idu uza zid. Gumeni čekić i kajla će vam također trebati. Također trebate i ručnu ili električnu pilu, kako bi laminat mogli rezati na potrebne dužine. I to je manje više to. Da bi znali kako postaviti laminat na pravilan način, ne možemo preskočiti i pripremu podloge. Dakle sama glazura morala bi biti što ravnija, a na nju svakako morate staviti PVC foliju, na koju ide spužvasta folija. Preporučamo spužvastu foliju debljine 5 milimetara, dok će vam za kućnu upotrebu optimalna debljina laminata biti 10 do 12 milimetara. Nekoliko je tehnika kako postaviti laminat, a najlakše i najjednostavnije će vam biti ako kupite laminat „ na klik“.

Kako postaviti laminat i na što pripaziti kod postavljanja

Kako postaviti laminat i nije neka raketna znanost, međutim na nekoliko detalja ipak treba pripaziti da bi znali kako postaviti laminat a da kasnije ne dođe do pucanja laminata i ostalih deformacija. Prvenstveno laminat ne smijete stavljati po cijeloj dužini jedan do drugoga, tj. trake laminata. Uvijek postavljajte ne način da u jednom redu traka laminata ide u komadu, a u slijedeći red neka započne za 15 cm kraćom trakom. I tako sve dok ne dođete do reda koji ćete započeti sa pola ukupne dužine trake. Nakon toga reda, slijedeći započnite sa cijelom trakom laminata. Što se tiče rubova, ovdje uvijek morate ostaviti malo mjesta. Dakle na početku stavite kajlu od 1 cm, a kad red završavate nemojte sa laminatom ići do idućeg zida, već ga režite tako da između laminata i zida ostane 2 do 3 centimetra prostora. Ovo će omogućiti da laminat „diše“, jer se on našim hodanjem po njemu ipak donekle pomiče lijevo desno. Kada bi laminat uglavili od zida do zida, zbog hodanja bi došlo do deformacije.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE