Čišćenje namještaja od brušene kože

Čišćenje namještaja od brušene kože

Čišćenje namještaja od brušene kože i što sve trebate znati

Brušena koža zahtijeva posebnu brigu i održavanje kako bi se održala tekstura i izgled materijala. Kada je u pitanju čišćenje namještaja od brušene kože, važno je naglasiti kako je potrebno odstraniti bilo kakve uljaste mrlje i mrlje od prolijevanja i mrlje od hrane. Nije ih teško zamijetiti jer se na tom mjestu materijal u potpunosti slijepio i poravnao pa je samim time i mrlja vidljiva.

Ako na namještaju ipak nema mrlje, postoje posebne četke i alati za vraćanje brušene kože u prvobitno stanje. Dakle, u svakom slučaju, kada planirate čišćenje namještaja od brušene kože, na umu morate imati kako je takvom materijalu potrebna posebna pažnja i njegovanje. Nemojte upotrebljavati nikakve grube četke, agresivne deterdžente ili bilo kakva sredstva koja bi mogla narušiti izgled tog namještaja od brušene kože.

Također, najbolje bi bilo da se prije samog čišćenja oboružate sredstvima i pomagalima koja su namijenjena materijalu kao što je brušena kože – baš zbog specifične teksture materijala, ali i održavanja izgleda samog namještaja.

Čišćenje namještaja od brušene kože odmah nakon nastanka mrlje

Čim primijetite mrlju, najbolje je započeti čišćenje namještaja od brušene kože. Jer što se dulje upija mrlja to može ostaviti gore posljedice po materijal brušene kože. Ovaj materijal potrebno je njegovati inače će tekstura materijala biti nepovratno oštećena. Brušena je koža specifično osjetljiva na vlagu te se materijal tada može nepovratno oštetiti.

Ako vam se nešto prolije na ovakav materijal, brzo uzmite suhu krpu te pokušajte upiti svu tekućinu koja je prolivena. No, ako ostanu mrlje, nemojte ostaviti da se osuše već uzmite sredstvo koje je za čišćenje namještaja od brušene kože i nanesite ga prema uputama. Ostavite to sredstvo oko pet minuta da odstoji, no ne dulje od preporučenog vremena koje piše na uputama za korištenje sredstva, te nakon toga prebrišite taj dio namještaja sa vlažnom čistom nježnom krpom.

Na taj se način može momentalno očistiti bilo kakve nastale mrlje na namještaju jer ako se osuše i upiju, materijal namještaja može biti nepovratno oštećen. Ako imate starih mrlja na takvom materijalu koristite samo sredstva i alate za brušenu kožu.

Održavanje i čišćenje namještaja od brušene kože

Održavanje namještaja od brušene kože obavljajte sredstvima za čišćenje koji su specijalizirani upravo za brušenu kožu. Izbjegavajte sredstva koja se inače koriste za održavanje namještaja, jer ta sredstva mogu ostaviti štetu na namještaju jer se ovdje radi o specifičnom materijalu koji ne oprašta takve greške, ta sredstva nisu namijenjena za čišćenje ove vrste namještaja.

Ako niste sigurni imate li pravo sredstvo za korištenje, možete ga staviti u maloj količini i utrljati u dio namještaja koji nije vidljiv, na primjer na pozadinu naslona ili na stranicu namještaja koji je naslonjen uza zid, drugi komad namještaja ili ga jednostavno možete prekriti nekim detaljem kao što je cvijet, u slučaju da to sredstvo nije za vaš namještaj i malo ga ošteti.

Osim sredstvima, možete svoj namještaj održavati brisanjem sa navlaženom nježnom krpom kojom ćete vratiti željenu teksturu namještaja, a nakon toga možete posebnom četkom za brušenu kožu proći čitav komad namještaja. Budite uvjereni u to da ćete redovnim održavanjem imati taj namještaj dugo vremena te nećete imati potrebe za zamjenom jer će uvijek izgledati novo.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE